maandag 15 augustus 2011

Ochtendprogramma

's Ochtend lopen we mee in de prive kliniek. De eerste ochtend ontmoetten we de medical assistant, die vanaf het begin daar werkzaam is.

Het trapje is als volgt:

verpleegkundige;
medical assistant (MA);
bachelor physician assistant;
master physician assistant;
arts.

De medical assistant lijkt het meest op een nurse practitioner als je kijkt naar de werkzaamheden. Na een opleiding van anderhalf jaar na verpleegkunde, worden de medical assistants vooral in rurale gebieden ingezet. Hij of zij kan een arts bellen indien nodig.

De MA doet 's ochtends de ward rounds en houdt daarna het inloopspreekuur. Er kan doorverwezen worden naar de specialist, waarvan sommige (net als de gynaecoloog) de kliniek ergens gedurende de week bezoeken. Of de patient gaat zelf naar een andere kliniek.

Dit weekend zijn er 4 patienten 's avonds en 's nachts opgenomen, waarvan 3 met mogelijk malaria. In gebieden waar malaria veel voorkomt, ga je bij koorts uit van malaria, tot het tegendeel bewezen is. Er wordt dus onmiddelijk een behandeling opgestart (vaak zonder aanwezigheid van een arts door de verpleegkundige). Mogelijkheden voor diagnostiek zijn vaak beperkt in de tropen, waardoor meestal (de goedkopere) behandeling wordt opgestart. Men denkt hier niet snel aan een andere diagnose, tot dat blijkt dat de malariabehandeling niet aanslaat.
In het Galilea hospital is een mooi lab, waar we uitleg hebben gekregen over de malaria diagnostiek en we hebben les gehad met behulp van de microscoop. We zagen cikkelcelanemie, urineweginfectie en diarree.

De verpleegkundigen zijn verantwoordelijk voor de vital signs (bloeddruk, ademhaling, pols en temperatuur). Ze meten netjes op tijd volgens afspraak. Echter als er iets verandert, zoals bijvoorbeeld bij een patient waarbij de bloeddruk plots flink daalde en de polsslag versnelde, melden ze dat niet. Dus twee uur nadat de verandering inzette (en doorzette), moest de MA dat zelf terug zien op papier. Dit was niet de eerste keer dat we dat meemaakte. Verontrustend als je bedenkt dat er 's nachts geen arts of MA aanwezig is.

Er wordt sowieso snel behandeld, voor het geval dat. Of misschien om inkomsten te hebben, dat is ons niet helemaal duidelijk. Iemand die bij ons met simpele uitwendige vaginale schimmelinfectie komt, krijgt een zalf en advies mee naar huis. Hier kreeg een patiente een over-the-top 'optimale' behandeling, namelijk tabletten, zalf en eenmalige intraveneuze (een infuus, dus) toediening van antibiotica. Advies kreeg ze niet, slecht een gepeperde rekening.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten