vrijdag 12 augustus 2011

Slapen in het ziekenhuis

Deze week zijn we verhuisd naar onze nieuwe stek. We hadden een tijdelijk verblijf in Accra (de hoofstad van Ghana) van twee dagen in een soort pension op de rotsen aan de Oceaan - Golf van Benin. Prachtig uitzicht, heerlijk eten en afschuwelijk sanitair. Het toilet en douche deelden we met 12 andere mensen. Echt te smerig en amper water uit de kraan, dus inzepen en handje voor handje met water afspoelen.
Tijdens deze dagen hebben we het Buduburam Liberyan refugee camp bezocht ter kennismaking en zijn we met dr. Ben op stap geweest om allerlei mensen te ontmoeten. Maar het belangrijkste: onze slaapplek voor de laatste anderhalve week van ons co-schap. En wat voor een plek: we vinden dit onderkomen het meest toepasselijk. We slapen namelijk samen in een twee persoons ziekenhuiskamer van een gloednieuwe prive kliniek. De kliniek is van vrienden van dr. Ben en ze zitten te wachten tot de accreditatie voor de National Health Insurance rond is, zodat iedereen die verzekerd is, kan komen. De patienten die nu komen, moeten alles zelf betalen. Dit is het mooiste ziekenhuis dat we hier in Ghana hebben gezien. Het echtpaar heeft jaren in de UK gestudeerd en het ziekenhuis lijkt op een Italiaanse villa, met prachtig versierde plafonds en mooi tegelwerk. Er is een modern laboratorium met een medewerker, een goed geoutilleerde operatiekamer, een verloskamer, drie spreekkamers, een apotheek, een administratie en centraal in de hal een ruime wachtkamer met (uiteraard) een tv, waarop de hele dag een soap.
Zowel op de benedenverdieping als boven, zijn luxe patientenkamers met douche en toilet. Wij zijn de eerste bewoners op de bovenverdieping, wat een eer!
De kliniek is 24 uur per dag open, dus er zijn in elk geval altijd verpleegkundigen en een arts vlakbij. En nu zijn wij dus ook aanspreekbaar 's nachts als er een medicus nodig is.

's Ochtends draaien we hier mee inloopspreekuur en 's middags gaan we naar Buduburam om daar in de kliniek binnen het kamp spreekuur te draaien. Ook zij zijn 24 uur per dag open, maar het is een stuk drukker daar. Er wonen zo'n 42.000 Liberianen in dat vluchtelingenkamp. Om 2 uur 's middags is de vroege dienst afgelopen. De wachtkamers zitten dan nog bomvol en de inloopspreekuren gaan door tot 21 u 's avonds.

Zeker voor onze collegae voor het Gezondheidscentrum Asielzoekers zullen we nog uitgebreid hierop terugkomen.

1 opmerking:

  1. Yoo man ik zie dat je het nog naar je zin hebt!;) Toch ben ik wel blij dat je wat eerder terug komt! Met mij gaat alles goed, ben nu bezig met mn krantjes, en morgen ga ik nog ff met pepijn naar schphol.

    Zie je snel.

    X Nanou

    BeantwoordenVerwijderen